vineri, 22 octombrie 2010

Creasta Piatra Craiului


Ziua 1 Pitesti-Moeciu-Magura – Prapastiile Zarnestilor- Cabana Curmatura.
Ziua 2 Cabana Curmatura- Refugiul si Vf Ascutit- Vf La Om(2238 m)- Refugiul Funduri
Ziua 3 Refugiul Funduri – La Prepeleac- Crucea Granicerului- Cabana Valea lui Ivan.
Ziua 4 Cabana Valea lui Ivan- Satic- Pitesti

   Marti dupa amiaza pe la vreo 2-3. Somn de frumusete Ma trezesc si vad o fereastra de messenger cu foarte multa agitatie, mesaje multe, buzzuri, semne de punctuatie prea multe  cu un ultim mesaj scris cu majuscule si bolduit “BURY SUNA-MA!! URGENT!!”. Era Octav.  Am luat telefonu si cu ochii intredeschisi,il sun. “Alo ! Ce e ma asa urgent? S-a intamplat ceva?”.. Octav “Nu. Ba! Hai la munte in Piatra Craiului”..i-am zis “A!? Cum? Ce? Stai asa, lasa-ma sa analizez putin si te sun in 10 minute”.  Stiam ca Ioana  ne invitase pentru sambata si duminica la o bere la Garofita . Impuscam mai multi iepuri dintr-un foc. Rezolvam si dilema “cum/cu ce ajung la Garofita?”, faceam si creasta Pietrei Craiului si apoi coboram la Garofita. L-am sunat si i-am zis ca ok, sa conteze pe mine ca vin.
  
Ziua 1
Miercuri. Aveam maxi taxi catre Brasov pe la un 11.30 .Vorbisem, stabilisem de cu marti ca ar fi ok daca ne-am strange in autogara pe la 11. Mi-am lasat toate pregatirile pentru ziua de miercuri. Eh, pana la 11 am eu timp sa le fac pe toate , daca ma trezesc devreme. Daca ma trezesc devreme!Ei bine, nu prea m-am trezit devreme . Ora 9 sa fie un ceas bun sa-mi strang toate catrafusele si sa le azvarl fara mila in rucsac?!? Hai ca merge! E timp! Pana la urma aveam  back-up plan in caz ca ajungeam dupa ce pleaca maxi taxistu(mmmokazia).  La 9 fix m-am trezit. Am facut niste ochi cat 2 cepe imense si la 9 si 5 minute eram deja afara in drum spre piata cu o foaie in mana si pix  lista de cumparaturi neterminata  .
E un post despre o tura la munte si eu ma apuc sa scriu despre tura de cumparaturi la piata. Ce idiotenie mai e si asta. Dar pana la urma…si ce daca .

Continui. Piata. Dimineata. 9 si 15 . Primu item si cel mai important de achizitionat era lanterna frontala. A trebuit sa aleg un far de miner ca de…alea micute si dragute nu mai sunt la moda din cate am observat eu. Urmeaza cateva chestii de ale gurii si apoi intr-un Kaufland dupa alte alte merinde. 10! Sun pe fratmo sa-mi puna o oala de vreo 4 litri la foc pentru ceai si sa-mi fiarba vreo …12 oua. Ma gandeam ca daca plec  cam pentru vreo 5 zile, ziceam sa-mi iau mancare destula cat sa-mi ajunga sa nu ma apuc sa mananc scoarta de pe copaci. 10 si 15. Acasa. Multe de facut.  . Next. Acasa … 10 si 15 fix . Incep sa-mi adun lucrurile necesare si le pun in pungi pe langa rucsac.Multe pungi . Ii zic fratelui meu sa-mi puna si mie din balcon vreo 10-12 mere mai mici intr-o punga. Nu stiu ce a inteles el de mi-a pus vreo 4 kile de mere. Ehe!!!,ce-am mai tras de ele, dar pana la urma fost mai  bine asa.  Pun si d-un ceai reteta originala din ceai verde+ musetel+ salvie+ galbenele+ tei+ zahar+ sare+ miere+ 1  lamaie stoarsa+ 2 grefuri  si 3 portocale stoarse bine.Mi-a iesit 4 litri de ceai world class.
Se facu 11 si inca nu terminasem sa-mi pun lucrurile in rucsac. Am sunat dupa un taxi si cand acesta sosi, tot nu mi-am terminat  rucsacul. Nu am mai stat sa analizez ce e in plus ce e in minus. I-am inchis capacul si i-am zis sa ajunga la autogara si sa se grabeasca ca am un maxi de prins.
Tocmai abia cand am luat rucsacul sa-l pun in portbagaj am observat ca era destul de greu si ca am sa-mi fac umerii franjuri.

La 11 si 20 am ajuns ultimul…dar la timp. Nea soferu nu plecase. 19 virgula 5 lei costa ticketu pana la Moeciu sau Bran. Inca nu eram sigur ce drum o sa alegem catre cabana Curmatura. Aveam mai multe variante: 1 fie sa coboram in Bran si apoi sa mergem pe un camp si sa intram pe la Gura Raului in Prapastiile Zarnestilor, 2 fie in Tohanu Nou si apoi catre Zarnesti si apoi in Prapastii 3 fie sa coboram la Moeciu si apoi sa mergem prin traditionalul sat romanesc de munte -Magura, (unde a fost armata de protevisti sa faca emisiunea aia Serviti! Va rog!)  si apoi sa dam in prapastii. Urma sa ne decidem pe drum care e varianta a mai buna. Dar ca sa nu mai revin la aceasta dilema spun de pe acum ca am ales-o pe aceea cu satu Magura ca era mai pitoresc si ca nu ne grabeam. Desi era varianta cea mai lunga …vremea era frumoasa si nu era graba.
In autogara pe peron era Octav, prietena lui Octav ->Adriana si Elena. Elena era proaspata proprietara a catorva stupi si  careia mai apoi i-am facut o oferta pe care nu a putut-o refuza si si mai mult ea venind cu o contraoferta mult imbunatata daaaar…. in defavoarea ei dpdv economic.

Pana sa ne urcam in maxi, vine soferu si ne intreaba cati suntem si de cate bilete avem nevoie. Eram 4 dar nu aveam nevoi de nici un bilet. No…ii platim 4 x19,5 roni pentru 4 bilete , ne da rest, ne taie doar 2 bilete si ne mai da inapoi 10 lei (discount ). UU..asta da afacere. Ziua incepuse destul de bine.

Pleaca la fix 11.30 si ne dam jos in Moeciu la 14.30 . Am cotit pe langa casa unde am asteptat-o pe ioana vreo 2 ore mai asta primavara. Defapt drumul acesta este identic cu drumul care l-am urmat pana in Prapastiile Zarnestilor mai prin martie . (Pentru a vedea postu cu Cabana Curmatura din martie, click pe link    http://bury-are-blog.blogspot.com/2010/04/curmatura-2010.html  ).

Dupa vreo 10 minute de mers realizez cat de greu ii  rucsacul si mi-am zis ca nu stiu cum am sa reusesc urmatoarea zi cu el in spate sus in creasta. Primul deal a fost un chin.  Octav s-a oferit sa ma ajute sa-mi ia 2 sticle ca sa fie mai usor. Este cel mai greu rucsac care l-am facut vreodata. Filosofia mea era simpla: mancare cat sa-mi ajunga pentru 5 zile si ceva apa mai multa ca in Piatra Craiului nu prea sunt izvoare.  Daca imi gestionam mai bine timpul de dimineata probabil ca aveam timp sa reevaluez situatia rucsacului si as mai fi eliminat din elemente.

Vremea era super calduroasa si frumoasa. Cat timp am traversat Magura am avut si o companie neasteptata dar placuta- un cutu cutu caruia ii placea sa pozeze din profil. Ham ham am zis!













Mai spre iesire din Magura lucrurile se cam schimba putin . Cerul se mai inchide iar norii din Creasta din Piatra Craiului nu erau cu semn bun. Erau negri, inspaimantatori si ne gandeam ca pana ajungem noi la cabana nu o sa scapam de dus. Dar am fost norocosi si acesti mici nori cam uratei pana la urma au avut mila de noi .  Intram in prapastii, pauza de un mar, o aluna, o nuca,  un snickers,alt mar, eu ma plang de rucsacu meu, traversam prapastiile, intram in padure si cu o jumate de ora inainte de cabana  nu mai puteam sa merg. M-am pus in fund sa stau asa vreo ora si apoi sa vin si eu mai pe urma.(Intre timp eu am mai mancat cateva mere.) Octav care nu de putine ori a demonstrat ca e om bun si saritor , s-a oferit sa facem schimb de rucsaci pe ultima portiune de drum. 




Cand am ajuns la cabana , iesind din padurea deasa de brazi, observ ca norii erau de domeniul trecutului, cerul era senin si stelele …ce sa faca? Clipoceau..asta faceau.
Intram in sala de mese si incercam sa rezolvam cu cazarea.  Lucru acesta a durat doar 5 minute. Ne ducem lucrurile in camera si apoi sa coboram in sala de mese. In camera mai erau 7 persoane (cred ca din Bucuresti erau) care trageau la somn, desi daca-mi aduc aminte nici nu era ora 8 jumate.
Camera in care am stat a fost aceeasi  unde am stat si ultima data.
Scot tuica si pungile de mancare si cu ele in sala de mese. Aveau acolo o mamaliguta cu smantana si branza…mmmmmmmmmm. Delicioasa. Mai apoi luaram cate o canuta de vin fiert  apoi inca una . Octav cu Adriana si Elena s-or dus sus in camera la somn. Eu am iesit afara si am zis ca e prea devreme sa ma culc si nu ar strica sa fac cateva poze ca seara era superba. 










Aproape de 11 ma hotarasc si eu sa ma duc la somn. In camera erau 10 pers , eu fiind cam al 11-lea. 
Camera era de 12 persoane , 6 paturi supraetajate , cate 3 lipite unul de altul pe cate o latura a camerei. Locurile cele mai cautate si cele mai calduroase erau cele de sus, toate ocupate. Octav dormea sau se faceca ca doarme in paturile de la intrare , la etaj. Langa ei dormea un tip. Elena tot sus dormea, in paturile din cealalta latura a camerei . Era la margine.Langa ea in paturile de sus mai erau un tip si o tipa. Sub ei erau 4 persoane care si-au facut loc in cele 3 locuri , teoretic , disponobile. Pentru ca nu vroiam sa dorm, sa ma lafaiesc singur pe 3 locuri reci, am zis sa o trezesc pe elena si sa se mute mai intr-o parte sa-mi faca si mie loc in margine. A fost noaptea in care nu  cred ca am dormit mai mult de 1 ora.Nici nu m-am asezat bine ca…deja aud primele acorduri de sforaieli. Mi-am zis: "E clar, o sa fie dura noaptea asta". Pentru ca eram la margine si pentru ca exista posibilitatea sa cad de sus daca ma intorceam pe o parte si pentru ca devenisem un pic paranoic pe treaba asta, am impins-o pe Elena cat mai mult in tipa care dormea langa ea. La un moment dat  mi-a cazut perna jos si nu aveam de gand sa cobor dupa ea, prin nu stiu ce manevra am reusit sa ii sustrag perna Elenei, care a fost nevoita astfel, impotriva vointei ei,  sa stea lipita de tipa de alaturi si sa-si imparta perna. Tipa de langa Elena era o tipa micuta dar voinica…..nu stiu cum sa zic …sforia de se zguduiau peretii. Nu exagerez. Frumos loc si-a ales Elena sa doarma. Si ea nu era singura persoana care sforaia. Erau 4 si nu au incetat deloc toata noaptea. Au cantat sincron toata noaptea. La inceput mi se parea amuzant si incercam cu greu sa nu  ma pufneasca cand vreunu trecea pe un ton mai baritonal. Apoi m-am obisnuit cu ideea. Mai tarziu insa a devenit tragic pentru ca incercam sa adorm dar nu puteam. Era ingrozitor. Am scos pana si aparatu foto sa-i inregistrez audio cum sforaiau. Mai era cineva caruia ii suna telefonu, alarma din jumatate in jumatate de ora. Oribil. Ma intorc spre Elena si ii spun “Ideal loc ti-ai ales” . Ea se uita la mine cu niste ochi mari, insangerati , rosii plin de furie si ura si-mi zice scurt “TAAAACI!!!”. Avea toate motivele sa fie nervoasa. Tipa cu care impartea perna i-a sforait toata noaptea in ceafa. Si eu daca as fi fost in aceeasi situatie as fi fost la fel.  

ZIUA 2
Cabana Curmatura- Vf si refugiu Ascutit- Vf La OM-  Refugiul Funduri

Ne-am trezit la 7 ca la 8 am zis ca sa plecam deja de la cabana pentru ca urma o zi  destul de lunga si nu era deloc timp de pierdut. Impropriu vine “ne-am trezit” pentru ca nu am reusit sa dormim mai mult de 1 ora toata noaptea ceea. Si cu toate astea nu ma simteam obosit sau somnoros. Parea sa fi dormit destul de bine si sanatos in acea ora magica cand toate sforaiturile lor nu au fost de ajuns cat sa ne tina treji. 









In nu stiu ce graba m-am apucat sa-mi strang din nou bagajul . Din neatentie imi uit o punga cu mancare la cabana. Era punga cu painea ceva sunca de pui afumat,pateurile, 4 snickers, o punga de luna si nu mai stiu ce era prin ea. Am bagat de seama asta dupa 2 ore si jumatate dupa ce am plecat la cabana cand am ajuns la Varful si Refugiul Ascutit unde era programat sa luam micu dejun. La o reevaluare a proviziilor mele de mancare , pentru 4 zile ramase mai aveam vreo 20 de mere, 1 cutie de masline, o paine , 4 snickers , vreo 5 cepe si 10 oua plus un mix de  vreo 2 kg de nuci cu alune si stafide. Viitoru nu suna deloc bine. Toata ziua m-am gandit si m-am ofticat ca mi-am uitat sunculita la cabana. Era singura mea sursa de carne, de proteina animala. Octav , Adriana si Elena aveau numai chestii vegetale . :( . Am fost nevoit astfel sa fiu vegetarian 3 zile.





Am ajuns la primul checkpoint (refugiul si varful Ascutit - 2150m).Am pus de mic dejun si am mai stat asa o ora. Urcusul pana sus in creasta a fost destul de anevoios si parca nu se mai termina.  Erau cativa norisori pe cer dar stiam ca nu o sa ploua. Gradul de vizibilitate era unul ridicat. Pe de o parte se vedeau Bucegii si o parte din Leaota pe de cealalta parte – Iezeru si Fagarasu mai in departare.




Era ziua Ioanei, Octav a fost primul care i-a urat la multi ani apoi facu telefonu posta si am avut posibilitatea sa-i spunem un La multi ani de la mai bine de 2000 metri deasupra marii. Ioana ne-o zis ca o picat trebsoara cu minichef la Garofita-  :((  -deci acasa cu 1 zi mai devreme si deci aveam nevoie de mai putina mancare. :D.




Legat de mere. Toata ziua asta am rontait la mere. Au devenit astfel alimentul principal pentru mine. Cu cat mancam mai multe mere cu atat mergeam mai repede si ma simteam mai usor si era si o sursa buna de hidratare(faceam economie la apa ca si asa nu stateam noi prea bine).






Urmatoarea innoptare era stabilita sa fie la Refugiul Funduri . De la Ascutit aveam de parcurs cam 6-7 ore  pana la Funduri. In 3 ore am facut partea  nordica a crestei. O jumatate de ora pauza la Refugiul de langa Vf La Om (2238 m) si apoi inca alte 3 ore pana la indicatorul unde spunea  “Spre refugiu Funduri -5 minute- poteca nemarcata.”
Varful La Om este varful  cel mai inalt din Piatra Craiului, cunoscut și sub denumirea de Piscul Baciului.
Cai de acces sunt fie de la Cabana Plaiul foii, prin zaplaz si Saua Grindu, sau de la Cabana Curmatura prin Refugiul Grindu si Saua Grindu, sau urcand pe creasta pe la Varful Ascutit, ori Varful Turnuri, apoi urmand traseul de creastă, circa 3 ore.















Aproape de sfarsit cand mai erau vreo 20-25 minute pana la refugiu am dat de  o mica familie de capre negre si apoi olecuta mai departe, de alte capre negre. Am oprit putin sa ne uitam la ele precum niste curiosi care nu mai vazusera asa ceva. Erau destul de aproape de noi...10-20-30 metri si pareau sa nu fie deranjate de noi. Isi vedeau in continuarea de trebsoarele lui si doar cand ne-am apropiat s-au pitulat dupa niste stanci.




Ajungem la Refugiu. Refugiul Funduri arata la fel ca toate refugiile din Piatra, sub forma unei mingi de fotbal. Dintre toate , acesta este cel mai bine intretinut si recent a fost renovat fiind izolat destul de bine. La refugiu mai erau 3 persoane care au sosit o data cu noi si apoi mai spre seara inca 3 pers. In total 10 pers. Octav a fost la adunat de craci pentru un foc de seara. Nu prea a avut success. Lumea prea obosita sa stea la foc si era si cam racoare afara.
Ca mica problemuta..apa. Nu prea aveam apa. Se terminasera rezervele. Mai aveam vreo 150 ml pentru noapte si pentru a 2-a zi …pana dadeam de o sursa de apa.Cea mai apropiata sursa era un izvor la vreo 1 ora dus...1 ora intors de refugiu.


Ziua 3
Refufiul Funduri- Cabana Valea lui Ivan




Ziua 3. Nu ne grabim. Nu aveam chiar asa de mult de mers . Lucrurile erau simple. Pentru ca nu mai era nevoie sa ajungem la Garofita , am zis sa ne reorientam si sa ajungem la cabana Valea lui Ivan. Erau cam 3 ore de la refugiu pana acolo. Am plecat pe la 10 de la refugiu. Dimineata frumoasa senina, identica cu precedenta.  Si noaptea ce trecu a fost o noapte somnless , dar am dormit mai mult fata de curmatura. Refugiul era la capacitate 10 din 10. Cam ingramadeala ca eram numai prajini si am dormit preacum intr-o cutie de pizza,lipiti unii de altii, la mijloc intalnindu-se picioarele. Al 11-lea ar fi dormit afara . Stiu ca am dat la picioare , dar am si luat. Nu pot sa uit pe Elena cum s-a intors la un moment dat pe o  parte si mi-a dat un genunchi…pfff ..rezultat, o vanataie pe cinste. 


Am urcat inapoi in creasta, am dat de marcaj si am urmat triunghi albastru pana am dat de cruce rosie care ne ducea la Valea lui Ivan.













Am ajuns la cabana si am ramas uimiti la cat de bine arata. In poze arata mai altfel, mai veche, mai derapanata. De putina vreme cabanier era nea Gogu (ex-cabanier Garofita, ex-cabanier Cuca) iar cabana se afla intr-un proces de renovare. Cabana asta a fost in trecut a lui Ceasescu, este considerata a doua cabana din tara ca pozitionare pitoreasca. 
Nea Gogu ne-a facut un tur al cabanei ne-a aratat camerele terminate si cele care urmeaza a fi terminat . Pe noi ne-a cazat in mansarda. Nu era terminata. Ne-a pus saltele, o usa si cu foc in soba..urma sa dormim boiereste. 

Mai pe la 3 dupa amiaza ne-a trimis nea Nogu dupa ciuperci ca sa punem de-o ciulama. Om cules o punga mare de nane  care cu..4-5 cepe , niste ardei si alte condimente , toate intr-un tuci si iese o ciulama de zile mari.  In cabana mai venisera si un grup de la AIESEC cu scopul de a face nu stiu ce formare si/sau teambuilding. Canci! Au drojdit si s-au perindat pe langa cabana "all za time". Nu au intreprins nici o activitate dintre cele descrise de ei cand au ajuns acolo. Probabil ca au venit pe banutii AIESEC pretinzand anumite activitati …dar  aveau alte planuri. Cu toate ca ii credeam ceva mai…mai elevate, s-au dovedit a fi foarte… fara cap si foarte  enervanti. Singura chestie cu care au iesit in evidenta a fost ca..fredonau intr-o maniera proasteasca o manea .."smechere, smechere!" si incercau sa compuna versuri noi. Dar cine sunt eu sa-i judec? :P .In fine, nu intru in detalii. Am petrecut seara la foisor , cu tuciu de ciulama alaturi si cu 2 sticle de vin ieftin si apoi sus in camera la etaj. Focu ardea in soba de ceva vreme si Octav era fochistu de serviciu.  Am dormit cel mai bine . Neintors.

















Ziua 4. Sambata.
Cabana Valea lui Ivan- Satul Satic- Pitesti
Era de plecare inspre Pitesti. Am mai stat pe la cabana. Ne-am strans bagajele si usurel le-am carat in fata cabanei. Am mai stat de-un ceai  cu miere si gem de prune cu nuci(specialitate casei) si biscuit si apoi am urmat marcaju de langa cabana care duce in Satic.  Am facut cam 1 ora pana in satic si vreo 1 ora prin Satic pana am prins o ocazie mica care sa ne duca pana la iesire din Satic. La Podu Dambovitei la intersectie cu Satic am prins o mica mokazie pana in Pitesti cu un nenea care ne-a omorat cu manele.Era un mare fan al inegalabilului , al megartistului si compozitorului Gutza.  Si mai era si muzica data la blana. OOO…..ce oroare!!.. Ce chin ce tortura pentru urechile noastre. Omul era tare necajit. Fiic lui, singura fiica, ii placeau foarte mult...barbatii si a ales sa se duca la produs la capsunari. 
Aaaaaaaa…am facut echipe de cate 2 pers. Eu am venit cu Elena iar Octav cu Adriana. Pe drum de intoarcere am aflat ca Ioana & Co s-ar duce pana la urma la Garofita. Prea tarziu. Deja eram aproape de Pitesti si … nu pea mai era cale de intors. Si cam atat.                                                                                                                                                                      


4 comentarii:

Cristian spunea...

frumoase poze mai ales alea cu capre negre.

Lavinia spunea...

de acord cu Cristi!

Dragos Ciobanu spunea...

De cand asteptam blogul despre tura asta, tare amuzanta faza cu merele, macar erau mere rosii :))

gigi spunea...

draga "bury", am rasfoit putin printre postari, sunt faine, mai ales foto. cred ca iesirea din piatra a fost super dupa cum a parut din descriere si imagini. cum v-a placut magura? mi-ati creat nostalgii dintr-o tura aproximativ similara din urma cu vreo 4 ani. bucurati-va cat puteti mai mult de vreme si locuri superbe. cu drag gigi pop.
p.s. ti-am luat din blo schtele cu fagarasul. sunt tare dragute. ms.