joi, 29 iulie 2010

Sighisoara Medievala 2010 - "Intoarcerea Cavalerilor"

Festivalul Medieval de la Sighisoara se desfasoara anual in ultimul weekend al lunii iulie. Timpul este dat inapoi si in cetate se simte cu adevarat aerul medieval. In cele 3 zile de festival pe strazile cetatii nu au lipsit demonstraţiile cavalereşti, prezentările de arme, turnirurile cavalereşti, şcolile de lupte medievale, dar şi cele de dansuri medievale, concertele unor formaţii precum Pontice, Trabucos (Portugalia), Terpischore, Grafic sau Lyra, precum şi piesele de teatru - toate cu iz medieval. Ca turist, daca vroiai sa intri in atmosfera evului mediu puteai sa iti inchiriezi sau sa cumperi straie la preturi rezonabile (erau chiar indicatoare cu "straie de inchiriat").




Anul acesta a fost de departe cel mai reusit festival. Organizatorii s-au autodepasit. Au reusit sa scoata micii, gratarele si berea la sticla in afara cetatii. De asemenea i-a scos afara din cetate pe comerciantii cu marfuri kitchoase, plasticaraie si chinezerii- au ramas doar comerciantii cu suveniruri si produse strict traditionale si autentice.









Tema festivalului din anul acesta a fost "Intoarcerea Cavalerilor". 13 ordine cavaleresti s-au reunit, pentru prima oara in Romania, in aceeasi cetate, cu ocazia Festivalului Sighisoara Medievala 2010.
Cavalerii celor 13 ordine: Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Lup, Ordinul Taborsti Kupci (Cehia), Ordinul Cavalerilor Gladius Dei, Ordinul Cavalerilor Argotica, Ordinul Dragonilor de Transilvania, Garda de Bistrita, Ordinul Cavalerilor Cerb, Ordinul Csabafiak, Ordinul Cavalerilor Cetatilor Barsei, Ordinul Cavalerilor Basarabi, Ordinul Cavalerilor Musatini si Arcasii din Sucevita, au campat in Cetatea Medievala.
La această editie s-a semnat un hrisov secret intre Festivalul Sighisoara Medievala si Festivalul Cetatilor Transilvane de la Sibiu, realizandu-se o infratire intre Sighisoara si Sibiu













O noutate a festivalului a fost redenumirea strazilor si pietelor din Cetatea Medievala: Piata Pelerinilor (in locul Pietei Muzeului), Piata Cavalerilor (inlocuieste Piata Cetatii), Piata Trubadurilor (Piata Ratustelor-Boema), Piata Mercenarilor (Piata Scolii de Muzica), Piata Micilor Cavaleri (Piata Bisericii Romano-Catolice), Casa Cronicarilor (Casa cu Cerb), Drumul Pelerinilor (str. Muzeului de la Turnul cu Ceas, la Primarie), care a devenit Drumul Condamnatilor in momentul transportarii condamnatilor catre locul de executie.





Anul acesta au fost ceva mai putini turisti fata de alti ani, rau pentru veniturile organizatorilor dar bine pentru turisti pentru ca simteai ca puteai sa te misti. Am observat asta pentru ca de obicei se facea coada la berea la pahar. Ei bine , nu prea am gasit asa ceva. Era ciudat pentru ca ma asteptam sa gasesc ditamai cozile infinite.




Un lucru nu prea imbucurator a fost ploaia. Ploaia bat-o vina care nu a lipsit in nici o zi de festival si care a cam usuit din turisti!! UUUff!! Si macar de-ar fi fost cateva picaturi... dar nu a fost asa! A plouat bine cu galeata si sambata si duminica .






Eu, noi care am plecat din Pitesti am fost 9 persoane in 2 masinute. Am plecat dis-de-dimineata pe ruta Pitesti-Curtea de Arges- Balea- Agnita- Sighisoara.

Am ajuns in Sighisoara samabta dupa amiaza undeva pe la 2. Am plecat fara cazare cu gandu ca am gasi pe la localnici. Toate pensiunile erau cu ocupate cu luni inainte de inceperea evenimentului. Am fost la gara, unde stiam ca sunt "piratii". Imediat cum ne-am facut aparitia am fost asaltati de oameni dornici sa ne ofere cazare. Am vizitat la inceput cateva locatii dar... care din punctul nostru de vedere nu ni s-au parut ok. O tanti mai in varsta ne-a luat imediat in primire si ne-a spus ca are ea o camera imediat langa cetate si ca din gradina ei putem sa intram fara sa platim taxa de intrare (10 lei). Vizitaram si camera , parea ok asa ca am decis sa ramanem acolo. Am platit, am luat cheia si ne-am dus la plimbare prin cetate. Mai tarziu cand ne-am intors la camera am observat ca desi cheia se invartea in broasca, usa nu se deschidea. Cam 1 ora am stat pe langa usa ceea buclucasa incercand tot felul de manevre fara succes. Mai sa fie! Initial am crezut ca babuta ne-a dat o cheie care nu e de pe acolo si si-o luat banutii si a fugit. Nu aveam nici numar de telefon si nici nu stiam de unde sa o luam. Noroc cu un vecin care ne-a zis unde sa gasim pe fiul lu tanti care intr-un final cu un umar mai zdravan a impins usa care se blocase. Ok pana aici. Mai tarziu aflam ca in camera aceea mai erau inca 3 persoane care platisera cu o zi inainte. MMMM!! O iesit putintel scandal pentru ca..nu stiam de treaba asta! Cum sa dormim intr-o camera 10 persoane! Dupa cateva certuri si discutii mai aprinse cele 3 persoane au fost scoase afara, li s-a dat o parte din bani si gazda i-a trimis sa se cazeze in alta parte! De ce a facut asta? Pai ..matematica....7 este mai mare ca 3 deci 7 aduce mai multi banuti . Se bazase pe ideea ca pana la urma ne intelegem noi intre noi si o sa dormim toti in aceeasi camera. Gandire tipic romaneasca. Cele 3 persoane erau din Oradea si erau foarte de treaba. Daca isi facea proprietareasa aparitia cu 10 minute mai tarziu as fi reusit sa invatat si eu "In Crucea"- joc specific zonei Ardealului cu carti unguresti. Pentru mine era ok daca ramaneau si ei. Nu era vina lor ca s-a ajuns aici. Si nici a noastra. Majoritatea a decis ca 10 suntem prea multi si pentru ca nu ne cunoasteam (la inceput) ca ei sa se mute in alta locatie :(
De dormit am dormit 7! De abia am avut loc noi dar cum sa fi avut 10?(si asa am dormit pe jos). Am fi vrut sa ne cerem banutii si sa cautam in alta parte, dar ... era cam 9 seara si afara ploua . Buun! Pana la urma am rezolvat-o si inapoi in cetate !

Somn? Neah? Am venit oare sa dormim? Pentru un weekend pe an Sighisoara a devenit "a city that never sleeps" . Chiar si la 3-4 dimineata in zonele din afara cetatii oamenii erau puhoi. Pana chiar si in zona "gratarelor si micilor sfarainzi " era foarte multa lume si agitatie. Sutele de locuri de la mese erau aproape ocupate.
Revoltator pentru o anumita categore de ascultatori a fost...lipsa manelelor. Daca in trecut erau la colt de strada in afara cetatii si chiar si in cetate de pe la vreo terasa , ei bine anu asta...nu am auzit un acord de manea nicaieri. Intr-adevar ce naiba legatura sa aiba nenea guta si vijelie cu menestrelii de acum cateva secole. Ca muzica lor poate isi are originea din muzica acelor vremuri este altceva si ca poate Guta s-a autoincoronat regele menestrel al neo-manelelor clasice din romania este altceva.
Si totusi? Somn? Neah din nou! Si daca am fi vrut tot nu am fi reusit. Prietenii intotdeauna stiu de ce












Un nenea mester sticlar- suvenirur pe loc ti-l facea. Grija ca frigea!











Asa-i ca parca seamana cu personajul acela celebru de la noi cu tepele?






Trubadur moderno medieval cu un look outrageous de baroc. Palaria face toti banii.








Indicator cu semafor multidirectional la intersectie de drumuri in cetate(undeva mai jos este si sagatuta cu "straie de inchiriat")




Stiti ce nu e surprins aceasta imagine? Va zic eu- Usturoiul. Ma gandeam sa fiu fioros sa fiu speriat sa fiu infricosat..dar nu m-am putut abtine sa nu remarc cum duhnea nenea vampirica asta a usturoi. Ioi! M-o bufnit un raaas. Mai mult ca sigur cred ca avea de gand sa se sinucida. Oricum, daca nu i-a reusit sinuciderea cu siguranta i-a venit de hac poartia mea dubla de usturoi de la micu dejun.








Actori ambulanti erau pe toate strazile cetate. "Poezia s-a nascut in strada"







Cred ca masca cu lacat era deja vanduta




Cabana Balea cu Lacu cu acelasi nume


MM..in drum catre Sighisoara--- aici Transfagarasanu'




Cazare ultra centrala am avut








IN CURAND SI VIDEO!

10 comentarii:

Lavinia spunea...

o singura chestie: cavalerii de medias? nu puteau sa gaseasca un nume mai 'cavaleresc'?

Bury spunea...

probabil ca numele alea mai cu rezonanta cavalereasca au fost luate de altii..

Lavinia spunea...

exista doar 9 nume cu rezonanta cavalereasca? cele ale celorlalte ordine? ce s-a intamplat cu zicala 'romanul s-a nascut poet'???

Bury spunea...

nu prea poti sa faci poezie din 4-5 cuvinte. pai daca erau din medias. erau cavaleri de medias. si eu daca imi fac ordin cavaleresc o sa ii spun probabil si mai mult ca sigur.. ordinul cavalerilor bury.

sin_3at3r_7 spunea...

hei...imi cer scz daca deranjez...am o rugaminte la tine..am vazut ca ai facut ceva poze la sighisoarasi vroiam daca se poate sa imi trimiti si mie pozele cu drept de autor bineinteles...sunt membra a ordinului cavalerilor cetatilor barsei ..iti las id-ul : sin_3at3r_7
merci mult

hauduiudu spunea...

vineri n-a plouat, mincinosule! doar a picurat foarte putin..si trebuia sa-i faci o poza si babei care v-a dat camera, sa ne ferim de ea pe viitor

Bury spunea...

cateva picaturi. da , corect...dar tot ploaie ii zice :D:D

ツRalu spunea...

Anul trecut trebuia să dorm şi eu cu ai mei prieteni la băbuţa unde aţi dormit voi.. Şi tot cu ceartă s-a lăsat.
*voi aţi reuşit să *escaladaţi* ca să intraţi în cetate? Că noi nu prea.. :))

Bury spunea...

pai nu. nu se putea. era doar manevra de marketing ca sa ne atraga de la concurenta. era un gard in spatele curtii si apoi o "poteca" printre niste buruieni de 2 metri care duceau undeva pe pe o alee care trecea pe langa zidul cetatii....nu puteai sa intri in cetate fara sa platesti. erau toate intrarile pazite si ca sa ii pacalesti trebuia sa fii spiderman sa urci zidul cetatii care era de 4-5 metri.

ツRalu spunea...

Eșec total la faza cu intratul în cetate, dar băbuța știe să învârtă oamenii, trebuie să recunoaștem.