marți, 14 septembrie 2010

Balea-Caltun-Vf Negoiu...si inapoi

.


Duminica dimineata pe undeva pe la 8 dimineata m-au cules si pe mine din fata blocului si am pornit spre Balea. In masina eram eu, Bogdan (pilotul ), Mari si Andrei, Andrei care in alte randuri era el pilot si un neobisnuit al banchetei din spate, lucuru recunoscut chiar de el.
Vesti bune! Astia de la meteo au prezis ca va fi o zi frumoasa in toata tara fara nori si zero sanse de ploaie, chiar si la munte- posibil cativa nori razleti pe cer dar doar asa de décor.

Pe la 11 si vreo 5 minute …fix am purces pe traseu. Am  urcat pe langa cabana Salvamont de la Balea pe cruce rosie pana sus de unde se vedea toata  Caldarea si cu toata zarva din jurul lacului nebunia din jur -masini, corturi, zgomote, fum, gratare, muzica.

Am intalnit si cateva oite pe drum care pasteau si ele acolo cam nepasatoare si behaiau cam des.  “Beee!..Bbee… bah!…Beheheee  am zis”.
Am cotit-o spre stanga pe dunga albastra care ocoleste  pe sub Paltinul Mare si se intalneste cu dunga rosie , marcajul de creasta in apropiere de Turnul Paltinului. De aici si noi mai departe pe dunga rosie .

Ma asteptam sa fie ceva mai putini nori . Ma asteptam sa nu fie deloc nori dupa spusele lui Busu care a zis ca in aceasta zi va fi o zi superba fara sanse de ploaie si fara nori cam pe toata suprafata Romaniei. Nu au stat chiar asa lucrurile pentru ca toata ziua am tot mers intr-un nor. Si nori..nori..multi multi multi. Nici nu am putut  sa ma bucur prea mult de peisaje cu exceptia catorva momente cand se mai ascundeau norii pentru putin timp.
 
Mai departe putin in apropiere de Vf Laita ne-am intalnit cu alta turma de oi, astea fiind ceva mai multe.  
Ne apropriem de Laietel, acest muntisor care il toti urci ..urci si parca nu se mai terminat.  A scos putin untul  din nou pana am ajuns sus pe Laietel. Ceata si frig si ceva vant aici sus. Cat despre ceva peisaj… nici vorba. Numai nori.



La lac, la Caltun..Brr!!Ceata (nori) si vant Frig mare, cu tot cu geaca si fes. Jos erau spre 30-35 grade, acolo nu sarea alcoolul din termometre mai sus de 5. Am pranzit parca in frigider. Am facut cateva mici poze si apoi mai departe spre Strunga Dracului.
Multa lume in weekendu asta spre sau dinspre Vf Negoiu . Parca era o autostrada. Curios era ca majoritatea oamenilor pe care i-am intalnit nu erau romani.   Asa se face  ca niciodata nu am vazut Strunga sa fie atat de aglomerata de turisti.
E 5! Si am ajuns la Vf Negoiu.
Sus, la Negoiu , langa borna kilometrica care indica 2 virgula 535 km deasupra marii un grup numerous si galagios de polonezi. Erau din … Polonia si erau de vreo 3 saptamani pe meleagurile noastre strabune , care nu cu multa vreme erau locuite de daci liberi. Facusera Retezatu, Parangu  si erau déjà de vreo 2 zile in Fagaras. Urmau sa campeze la Caltun iar apoi ,cu putina vointa, urmatoarea zi i-ar fi prins la Podragu, la vreo 3-4 ore de Moldoveanu.

 Un alt strain care se vedea ca nu era de-al locului, sau poate chiar era de-al locului, un cutzu cutzu care la acea ora probabil si mai mult ca sigur era catelul la cea mai mare altitudine (pe sol) din Romania.  Nu-i lucru marunt.
Am stat cam o jumatate de ora la varf la Negoiu. Nu prea era deloc vizibilitate. Am mai fi stat dar se facuse deja 5 jumatate si trebuia sa o luam din loc  ca sa nu ne prinda noaptea pana la Balea.
Drumul de intors a fost identic cu cel de la dus. Am prins din urma polonezii care coborau cu viteza melcului prin Strunga Dracului (in engleza –The Devil’s Pass) i-am depasit si cu viteza mare am ajuns din nou pentru a 2-a oara in aceeasi zi la Caltun. Pauza de Halva si apoi iar la mars.
La Laietel am prins un apus superb. Norii au au coborat sub noi , soarele deasupra lor, culori vii calde, adevarata compozitie cromatica. Pacat ca aparatul meu foto, sapuniera mea , nu putea sa surprinda mai bine acest apus. Magnifique!!



Ne-a prins noaptea! La 9 era deja intuneric. 1 ora am mers cu lanternele pana la Balea. Acum nu mai erau nori deloc. Se vedea tot podisul Transilvaniei si cu palcuri palcuri de  sate luminate. Luna plina si cer senin. :X:X:X
Undeva pe la 10 fix am ajuns si la masinuta.  Schimbat, sandale, haine uscate si spre casa.
Undeva mai jos la vreo 100-200 metri de Piscu Negru se zarea la marginea drumului un mic pui de urs. Am oprit ca sa ne uitam mai bine la el. Curiozitatea e mare. Imediat cum masina s-a oprit a mai ieisit inca un pui de urs dar..si mamica lor. O ursoaica imensa. Este prima data cand vad un urs care nu este la tv sau la gradina zoologica. Imediat am plecat de acolo pentru ca luase o pozitie destul de agresiva si era la mai putin de 10 metri de masina. Exista sansa sa atace masinute. Dar nu s-a intamplat asta.

Si cam atat despre asta!

P. S. Daca tot ai ajuns aici la la final de  pagina te rog sa-ti exprimi admiratia fata de aceste poze printr-un comment mic. DE CE?? Pentru ca face al naibii de bine ego-ului meu.
P.S. 2 .. am bilet la Guns N Roses. Cine mai vine?

2 comentarii:

hattrick spunea...

Superbe imaginile, dar si descrierea traseului... imi este dor de fagaras... nu l-am facut decat iarna... cred ca anul asta poate voi gasi 1 week-end sa revin acolo, pentru prima oara vara.

Unknown spunea...

Felicitari! Spectaculoase poze din spectaculoase locuri!